MARIA WOLRATH SÖDERBERG
Media och Debatt
Här hittar du ett urval av min medverkan i media - intervjuer och debattinlägg
Tv & Radio och rörlig media
"Tankefelen som hindrar din egen omställning - forskaren som sticker hål på våra klimatursäkter".
SVT Morgonstudion, november 2021
Klimathoppet SVT "Behöver vi ändra vårt beteende?", April 2023
FN:s klimatpanel IPCC slog förra året fast att människor i den rika delen av världen behöver ändra på sin livsstil för att Parisavtalet ska kunna uppnås. Men hur förmår man bäst människor att ändra sina vanor? Klimathoppet tog hjälp av en reklambyrå för att se vilka knep de använder. I programmet medverkar också Nicklas Harring, docent i statsvetenskap, och Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik.
Det svenska klimathyckleriet, Nyhetsmorgon TV4, 2018
Vi svenskar är långt ifrån bäst i klassen när det kommer till klimathotet. Vårt resande och konsumerande bidrar i hög grad till en destruktiv klimatpåverkan. Och detta trots att vi samtidigt är ett av jordens allra mest klimatmedvetna folk. Vi lever alltså inte som vi lär. Maria Wolrath Söderberg är doktor i retorik, och forskar om varför det är så här.
Vad får en människa att ändra sig själv och sina beteenden?
Axfoundation, youtube 2022
Vi svenskar är ganska välinformerade om att vi har ett allvarligt problem med klimatet, man vill lämna en bättre värld efter sig. Och ändå hör vi till de värsta bovarna på jorden när det gäller utsläpp. Hur är det möjligt att vi kan leva med den här krocken mellan vår kunskap och hur vi faktiskt beter oss? Vi har kunskap, och vi har teknologi. Det är inte riktigt där problemet är, "Trögheten sitter i mycket på beteendesidan.
Poddgäst i Greenpeace podd Systemskiftet, juli 2022
Forskaren i klimatretorik Maria Wolrath Söderberg diskuterar retorikens roll i miljö- och klimatdebatten. Trots att vi befinner oss i en eskalerande klimatkris detta fortsätter vi mötas av en trög beslutsmaskin, business as usual-floskler och tillsynes oengagerade politiker. Hur vi kan avtäcka skadliga argument som får oss att tro att vi kan fortsätta som vanligt, med ny teknik och nya "gröna" lösningar som räddare? Vi diskuterar också kunskapens avgörande roll i att förändra beteenden.
Maria Wolrath-Söderberg och Isabelle McAllister om att deltaga i debatten
Reserachers Desk lunchföreläsning, youtube 2022
Med Isabelle McAllister om hur vi som forskar om klimat och omställning kan delta mer aktivt i debatt och samhällsutveckling och samtidigt värna vår vetenskapliga integritet:
Maria Wolrath Söderberg, lektor i retorik vid Södertörns högskola, talar om sina tankar kring klimatretorik
Reserachers Desk lunchföreläsning, youtube 2021
Här en föreläsning om vår forskning av min kollega Nina Wormbs, professor i teknikhistoria på KTH:
argument för klimatpassivitet.
Hör Nina Wormbs berätta via KTH.se
Artiklar
Aftonbladet Debatt 2023/06/29: "Jag flyr vårt hem – när ska vi se klimatkrisen?"
Maria Wolrath Söderberg: Snart kommer en skog nära dig också att brinna. Min kusin bad mig packa ned Grisuk, det var min farfars gosedjur, en gris så kramad att den inte hade några borst kvar och lappad från tryne till knorr. Tavlorna som föreställde min fars morfars far och morfarsmor i allvarliga miner och höga kragar lindade vi in i filtar och några kurbitsmålade skåp fick vi också med oss.
Intervju: "Inre omställning "Stor livsstilsförändring ger en känsla av mening”
SVD 2023-01-28
En inre omställning händer när vi gör beteendeförändringar och samtidigt pratar om det med vår omgivning. ”Men det tar tid, det skaver, det gör ont”, säger Maria Wolrath Söderberg på Södertörns högskola.
Aftonbladet Debatt: "Vi kan rädda klimatet - om vi gör det för våra barn."
Forskare: För dem kan vi gå genom eld och vatten. 20 mars 2023
I dag kom den nya IPCC-rapporten. För att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader måste världen halvera utsläppen av växthusgaser på sju år. Mer ren el eller klimatvänlig teknik räcker inte. Vi måste också dramatiskt ändra vår livsstil. Grovt sett kan man säga att majoriteten av alla svenskar tillhör den fjärdedel med högst utsläpp per capita på jorden. Därför måste vi ta ett särskilt ansvar. Finns det något som kan få oss att göra detta? Ja, våra barn.
Expert i artikel: SVD "Spelar Sveriges utsläpp någon roll?"
Svenskarnas utsläpp är en droppe i havet och det är bättre att vi satsar på att påverka stora klimatbovar som Kina. Det resonemanget hörs allt oftare. Men bakom det finns självbilden av ett naturälskande folk som inte bär någon större skuld för klimatkrisen, anser forskare.
DN Debatt: "Det är fosterländskt att värna om klimatet" 20220927
Vi ser ut att få en regering som har låga ambitioner och dåliga förutsättningar för att nå klimatmålen. Men allt är inte förlorat. Den som letar i partiernas grundläggande ideologiska värderingar kan faktiskt hitta något att bygga vidare på – hos alla fyra partier. Kloka ledare gör bäst i att lyssna. Till sina samveten, till vetenskapen och till väljarna, skriver Maria Wolrath, Sverker Sörlin och Nina Wormbs
Expert i artikel: DN "Är Sverige så litet att vi inte kan göra skillnad för klimatet?" Kristofer Ahlström Publicerad 2022-07-18
Allt oftare hörs argumentet i klimatdebatten att Sveriges utsläpp är obetydliga, och att vi självplågar oss i onödan med omställande åtgärder. Men stämmer det verkligen att vi är så skuldfria? DN:s Kristofer Ahlström bad klimatforskare syna resonemanget.- De flesta svenskar hör till jordens rikaste 10 procent, som står för 52 procent av utsläppen i världen, säger Maria Wolrath Söderberg, som forskar på klimatargumentation.
DN Opinion: "Sanningsfundamentalism är inte alltid svaret på vår tids lögner" 2017-04-20
Postsanning och alternativa fakta har aktualiserat frågan om sanningens väsen. Men det finns frågor där faktakontroll och tvärsäkerhet inte är tillräckliga. De samhällsutmaningar vi möter i dag är exempel på sådana, skriver Maria Wolrath Söderberg.
Pressbilder
Högupplösta pressbilder på Maria - laddas ner på denna länk
(Fotograf Isabelle McAllister behöver inte namges, bilderna är fria att användas)